Lithium brandblusser

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 10:27

Een lithium brandblusser is zeer effectief is in het bestrijden van lithium-ion batterijen. Het lithium blusmiddel vormt een film op het vuur, blokkeert zuurstof en koelt de brand effectief. Ook bij hoge temperaturen​ zoals bij een accubrand. Het schuimblusmiddel in een lithium bandblusser is ideaal bij het blussen van accu en batterij branden thuis, op kantoor, fietsenhok en parkeerterreinen waar ook EV's geparkeerd staan. Deze soorten accu's of batterijen lijken onschuldig echter blijken in de praktijk zeer gevoelig voor kortsluiting. Het gebruik en toepassen van lithium-ion accu's in niet geheel zonder risico. Terwijl deze soorten batterijen vooral in consumentenelectronica wordt gebruikt. Ze hebben namelijk een zeer hoge energiedichtheid en er is slecht weinig voor nodig om tot accu tot zelfontbranding te laten komen. Een klein defect, opladen met verkeerde acculader of bij teveel laden (overladen).

Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen zijn brandbaar en daarmee vallen ze onder de definitie van brandbare gevaarlijke stoffen. De meest voorkomende lithium-ion batterijen hebben als elektrolyt lithiumhexafluorfosfaat en bevatten dus fluorverbindingen. Gelukkig maakt een lithium brandblusser gebruik van speciaal blusmiddel dat effectief is in het koelen van lithium-branden. Het blusmiddel onderdrukt de vlammen en koelt de batterij af. Hierdoor wordt de brand gecontroleerd en kan verdere schade door brand mogelijk worden voorkomen. Branden van lithium-ion-batterijen worden beschouwd als zeer moeilijk te bestrijden. Pogingen om branden te blussen met conventionele-blusmiddelen lukt niet. Dit doordat lithium-ion-accucellen zelf de zuurstof produceren die nodig is voor een brand.

Giftige rook

Een lithium brand kan ontstaan door kortsluiting. Dit kan leiden tot een thermische runaway. Een brand die zichzelf in stand houdt door de vrijkomende zuur stof. De rook van een lithium brand bevat brandbare, kankerverwekkende, toxische en corrosieve substanties. Ook is de rook afkomstig van lithium-ion accu's anders. Deze brandsoort bevat namelijk het zeer giftige lithium en fluorwaterstof. Rook is normaal al giftig en wil je niet inademen. Laat staan rook afkomstig van een lithium-ion batterij. Zodra een batterij brand of beschadigd raakt zijn onderdelen van de accucel beschadigd. Ook veroudering en fabricagefouten zijn oorzaken die tot brand vanuit de accu kunnen leiden. Al deze oorzaken leiden tot ongewenste chemische reacties in de batterijcel waarbij hitte en een grote hoeveelheid zeer giftige gassen vrijkomen. Op een bepaald moment kan er een thermal runaway ontstaan. De accucel kan hierbij zelfs exploderen. Het is bij het bestrijden van accubranden dus altijd noodzaak om op voldoende afstand te blijven en direct de brandweer te bellen. In de webshop bieden wij diverse soorten erkende lithium brandblussers. Voordelige draagbare lithium brandblussers met 6-liter inhoud voor de particulier en 9-liter voor zakelijke toepassing.