PFAS in brandblussers

Gepubliceerd op 1 augustus 2024 om 13:16

PFAS in Brandblussers: Wat Moet Je Weten en Wat Zijn de Alternatieven?

PFAS omvat een grote groep chemische stoffen die bekend staan om hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. In brandblussers worden ze gebruikt vanwege hun vermogen om snel en effectief schuim te vormen, dat branden, vooral olie- en chemische branden, snel kan doven. Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die in verschillende industriële toepassingen worden gebruikt, waaronder in schuim brandblussers. Hoewel PFAS effectief zijn in het bestrijden van bepaalde soorten branden, zijn ze ook zeer omstreden vanwege hun schadelijke impact op het milieu en de volksgezondheid. In dit artikel lichten we de rol van PFAS in brandblussers, de risico's die eraan verbonden zijn, en welk alternatief er is voor een milieuvriendelijkere brandbestrijding. In de webshop eenvoudig online goedkoopste A-merk PFAS vrije schuimblussers (ook met brandklasse-F rating) voor bedrijven, organisaties en particulier kopen.

De Risico's van PFAS

Hoewel PFAS effectief zijn hebben ze grote nadelen. Deze chemicaliën zijn vaak aangeduid als "forever chemicals" vanwege hun persistentie in het milieu en menselijk lichaam. Ze breken niet snel af en kunnen zich ophopen met potentieel ernstige gevolgen.

 

  1. Milieu-impact: PFAS zijn zeer persistent en kunnen waterbronnen en bodem verontreinigen. Eenmaal in het milieu, blijven ze jarenlang aanwezig, wat leidt tot langdurige schade aan ecosystemen.

  2. Gezondheidsrisico's: Blootstelling aan PFAS wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsproblemen, waaronder leverbeschadiging, schildklier problemen en een verhoogd risico op kanker.

  3. Regelgeving: Vanwege de risico's hebben veel landen, waaronder de EU, het gebruik van PFAS in bepaalde toepassingen beperkt of verboden. Dit heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieven in brandblussers.

Alternatieven voor PFAS in Brandblussers

De noodzaak om PFAS in schuimblussers te vervangen, heeft geleid tot de ontwikkeling van alternatieven die effectief en milieuvriendelijk zijn. Hoewel PFAS in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld in brandblusmiddelen, zijn de risico's van hun gebruik niet langer te negeren. Met de toenemende zorgen over de impact op milieu en gezondheid is het tijd om over te stappen op veiligere en duurzamere alternatieven. Door bewust te kiezen voor een fluorvrije en milieuvriendelijk schuim blusmiddel, kun je bijdragen aan een veiligere toekomst voor iedereen. Fluorvrije blusschuim maken bevatten geen PFAS en zijn een milieuvriendelijk alternatief voor het milieu. Ze zijn effectief voor vele toepassingen en worden reeds enige tijd aangeboden. Neem contact op met de brand veiligheid adviseur om de mogelijkheden voor PFAS-vrije brandblussers voor bedrijfsomgevingen te verkennen en te voldoen aan de komende wetgeving.

Wat Kun Jij Doen?

Als je verantwoordelijk bent voor de brandblussers in een gebouw, of het nu een bedrijfspand, woning of industriële faciliteit is, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het gebruik van PFAS te minimaliseren:

 

  1. Controleer de blusmiddelen: Check of de schuim brandblussers binnen de bedrijfsvoering PFAS bevatten

  2. Overweeg vervanging: Als je blusmiddelen met PFAS gebruikt, overweeg dan om over te schakelen naar alternatieven zoals fluorvrije schuimen

  3. Volg de regelgeving: De Europese commissie gaat binnen twee verplichten om PFAS (fluor) houdende schuim blusmiddelen te vervangen

  4. Vervang PFAS bevattende schuimblussers: In bedrijven worden PFAS-houdende schuimblussers uitgefaseerd en vervangen door fluorvrije-blussers


Contactformulier